

AVANTI FIELDS SCHOOL 21 Bhaktivedanta Marg, Leicester. LE5 0BX 0116 3266813

avantifields@avanti.org.uk www.avanti.org.uk/avantifields

Principal: Miss Vanessa Bardsley

Dear Parents and Carers,

Timings of the school day

I am writing to provide you with information about changes to our school day for next academic year to support the safe management of traffic on our school site. The information and proposed changes will only affect secondary pupils and Year 3 (KS2) pupils. Please see the next page for details of the timings.

Secondary

From next academic year, the timings of the school day will change for secondary pupils to remove the joint collection time of 2:45pm at the end of each Wednesday. Working in consultation with the Trust, we have agreed that the rationale for the early finish, which was to facilitate cross-school networking across the Trust, does not need to begin at 3pm each week, so an early finish is no longer required.

To continue to allow staff time to meet and have professional development, we are proposing a late start for secondary pupils, rather than an early finish each Wednesday. This will allow staff to continue to meet as departments, pastoral teams, or leadership teams each week. Whole school and Trust professional development is proposed to begin at 3:45pm each Wednesday for next academic year. Secondary parents are encouraged to continue to utilise local parking and have their children walk

Year 3 (Key Stage 2)

As the primary playground is accessed via only one gate, and to support a safe dismissal, we will be staggering the Key Stage 2 (KS2) timings. We will be shifting the start and end time of Year 3 classes by 10 minutes. Where possible, particularly with children **only in Year 3**, we are also asking that KS2 parents begin utilise local parking and walk to school to reduce traffic and congestion around the school. For parents who also have children in EYFS or KS1, they will be able to continue to access the carpark until their youngest child reaches Year 3.

Secondary Parent Evenings

We are also informing secondary parents that we have taken on board your feedback regarding online vs. face-to-face parent evenings. We will be trialling next academic year a face-to-face parent evening for Year 11 students and their parents. Year 7 to Year 10 parent evenings will remain online. We will review the face-to-face parent evening process next year to determine if we expand to other year groups the following year.

Parent evenings will still require an early finish at 12:50pm, with parent meetings running between 2pm – 7pm. A full list of dates for early finishes will be shared with parents before the end of the academic year, once we have agreed our final school calendar.

Primary Parent Evenings

Primary parents will continue to have 3 face-to-face meetings each year, running from 3:00pm – 5:30pm. A full list of dates for next year will be shared with parents before the end of the academic year, once we have agreed our final school calendar.

I believe that these changes will be of significant benefit to the school for the reasons outlined above. If you have a view on the timings of the school day information, please email to vanessa.bardsley1@avanti.org.uk.

Yours sincerely,

LBordsky

Vanessa Bardsley Executive Principal



Primary School Timings

Pre-school				
Gates open	7:50am			
Morning*	8:00am – 11:00am	3h		
Lunch	11:00am – 12:00pm	1h		
Afternoon	12:00pm – 3:00pm	3h		
Gates open	2:55pm			
Daily total		6h		
Weekly total		30h		

Reception				
Gates open	7:50am			
Morning*	8:00am – 11:30am	3h 30 min		
Lunch	11:30am – 12:30pm	1h		
Afternoon	12:30pm – 2:45pm	2h 15 min		
Gates open	2:40pm			
Daily total		5h 45 min		
Weekly total		28h 45 min		

^{*} The morning session includes a 15 minute break

Year 1 & Year 2 (KS1)				
Gates open	7:45am			
Morning*	8:00am – 11:30am	3h 30 min		
Lunch	11:30am – 12:30pm	1h		
Afternoon	12:30pm – 2:45pm	2h 30 min		
Gates open	2:40pm			
Daily total		6h		
Weekly total		30h		

Year 3 (KS2)				
Gates open	8:00am			
Morning*	8:10am – 11:30am	3h 20 min		
Lunch	11:30am – 12:30pm	1h		
Afternoon	12:30pm – 2:55pm	2h 25 min		
Gates open	2:50pm			
Daily total		5h 45 min		
Weekly total		28h 45 min		

Club timings

• Breakfast club: 7:30am – 8:00am

• After school clubs: 3:00pm – 4:00pm (class teachers to hold pupils if participating in clubs)

Secondary School Timings

Proposed Secondary Timings						
	Mon, Tue, Thu, Fri		Wed			
Meeting			8:20am – 9:00am	40min		
Gates open	8:00am		8:45am			
AM	8:20am – 8:50am	30 min	9:05am – 9:25am	20 min		
P1	8:50am – 9:45am	55 min	9:25am – 10:15am	50 min		
P2	9:45am – 10:40am	55 min	10:15am – 11:05am	50 min		
Break	10:40am – 11:00am	20 min	11:05am – 11:20am	15 min		
P3	11:00am – 11:55am	55 min	11:20am – 12:10pm	50 min		
P4	11:55am - 12:50pm	55 min	12:10pm – 1:00pm	50 min		
P5a (lunch A)	12:50pm - 1:45pm	55 min	1:00pm – 1:50pm	50 min		
P5b (lunch B)	1:45pm – 2:40pm	55 min	1:50pm – 2:40pm	50 min		
P6	2:40pm – 3:30pm	50 min	2:40pm - 3:30pm	50 min		
Meeting			3:45pm – 4:30pm	45 min		
Daily total		6h 15min		5h 35 min		
Weekly total				30h 35 min		

^{*} Morning sessions include a 15 minute break